Tilbake
tiden
Skriv ut

Litteratur 2018/ 2019: En fremmed i verden - Simon Stranger

I dette prosjektet vil forfatteren Simon Stranger vise lysbilder fra en seiltur over Atlanterhavet og en reise til Sør-Afrika, sammen med opplesning fra romanen En fremmed i verden. En personlig forestilling om så forskjellige temaer som adopsjon, apartheid, seiling, tilhørighet og psykiske lidelser hos unge.


En fremmed i verden, roman 2012

"Mannen i passkontrollen var kledd i militæruniform og smilte bredt da han så navnet mitt.

– So what have we here ...? sa han og lo kort. – A stranger?! Well, fortsatte han med et bredt smil, – Welcome mr. Stranger."

Seksten år gamle Noah er en svart adoptert gutt, som bor i et av Cape Towns bedre strøk. Han er et barn av det nye Sør-Afrika – regnbuenasjonen. Men likevel tvinger spørsmålet seg fram: Hvor kommer han egentlig fra? En tilfeldighet setter ham på sporet, og Noah begir seg ut på sitt liv reise.

I april 1652 seiler den nederlandske oppdageren Jan van Riebeeck til sydspissen av Afrika med mannskap, kone og barn. Han har fått i oppdrag å etablere den første europeiske bosetningen på kappunktet. Men hva venter ham der? Og, ikke minst, hvem?

Like før jul i 2010 erkjenner Simon Stranger at romanen om Noah, den svarte adopterte gutten fra Cape Town, har stoppet opp. Han får den ikke til. Men hvorfor er han egentlig så opptatt av dette? Av land langt borte? Av adopsjon? Av de fremmede i verden? Svarene finner han i sin egen families historie, og gjennom den blir også en ny og anderledes roman til.

En fremmed i verden består av flere dramatiske fortellinger, som samtidig henger sammen på et gripende og originalt vis. Romanen beveger seg langt, både i tid og rom, og undersøker spørsmålet ethvert menneske, enhver familie og enhver nasjon til slutt må spørre seg: Når begynte vår historie?

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Vestfold fylkeskommune
  • Kunstnere/grupper: Simon Stranger

Om kunstner / utøver / gruppe

Simon Stranger er født i 1976, bor i Olso.

En unik formidler, som med varme og humor formidler et viktig budskap.

Simon har skrevet 10 bøker, mye om i land/u-landproblematikk og flyktingkrisen. Bøkene er oversatt til tretten språk. I 2014 ble han nominert til Nordisk Råds Litteraturpris for De som ikke finnes.