Tilbake
Espen Winther
Kattas Figurteater Ensemble
Espen Winther
Espen Winther
Skriv ut

[EKSTRATILBUD] GRÅ GUBBER leker med fyrstikker (Kattas Figurteater Ensemble)

Grå Gubber leker med fyrstikker
- en vill versjon av Piken med fyrstikkene

med Kattas Figurteater Ensemble

Eventyret Den lille piken med fyrstikkene av H.C. Andersen handler om den fattige jenta som går gatelangs i kulda på selveste nyttårsaften for å selge fyrstikker. Ingen kjøper noe av henne. Hun våger ikke gå hjem til sin alkoholiserte far, for han slår henne helseløs hvis hun kommer hjem uten penger. I stedet fryser den lille piken i hjel i snøen utenfor de rikes hus.

I vår forestilling skal dukkespilleren, Tessa, framføre "Piken med svovelstikkene", men hennes publikum blir forsinket på grunn av gjøglerenErlend, som opptrer like utenfor teaterlokalet. Mens han gjøgler utendørs prøver hun å lokke publikum inn for å fortelle eventyr for barna. Det starter med konflikt, men de får etter hvert et felles prosjekt, et prosjekt som også sammenfaller med ønsket hos barna i salen. Alle vil redde den lille piken fra døden. Dermed blir den planlagte forestillingen oppstykket og endret. Dukkespilleren og Gjøgleren forenes i ønsket om å redde den lille piken. Men er det mulig å endre H.C. Andersens eventyr?

Om Grå Gubber:
Grå Gubber, er en hel kolleksjon av små, grå mannslinger og nå også en del kvinnslinger skapt av Jon Mihle. Disse små grå underlige skapningene har blitt brukt i små episodiske videoer, til læring og til ulike improvisasjoner. I 2009 fikk de sin helt egen forestilling og siden den gang er familien vokst etter hvert som vi har ønsket oss nye grå gubber og kvinner. Grå Gubber har 
sin egen nettside: www.grågubber.no 
og på www.kattas.no

Manus: H.C. Andersen og Anne Helgesen 
Regi: Anne Helgesen
Figur- og maskemaker: Jon Mihle
Musikk: Bendik Hovik Kjeldsberg
Skuespillere/Figurspillere: Tessa Lepistö og Erlend Tveite



Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Tønsberg kommune
  • Kunstnere/grupper: Kattas Figurteater Ensemble

Om kunstner / utøver / gruppe

Kattas Figurteater Ensemble er Norges største frie dukketeatergruppe. Ensemblet engasjerer de beste figurteaterartistene utenfor teaterinstitusjonene og driver aktiv rekruttering av unge talenter til teaterkunstformen.

Teatrets leder, Anne Helgesen, har arbeidet med figurteater siden 1985. Hun har produsert mer en 40 forestillinger. I 2003 tok hun doktorgrad i teatervitenskap med en avhandling om norsk figurteaters historie. Fra 2015 er hun statsstipendiat.

Erlend Tveite har bakgrunn fra gjøglerteatret Stella Polaris og driver sin egen teatergruppe i Sandefjord. Det er første gang han jobber med Kattas Figurteater.

Tessa Lepistö er utdannet figurspiller ved Turku Kunsthøgskole.

De medvirkende spiller utgaver av seg selv og deres egne navn brukes i rollene.   

Kattas har allerede satt opp flere forestillinger med de groteske grå gubbefigurene skapt av dukkemaker Jon Mihle. Forestilling Grå Gubber spiller Hamlet fra 2009 ble en braksuksess både nasjonalt og internasjonalt, og vi ble svært etterspurt i det internasjonale festivalmiljøet. Mange har ventet på en oppfølger. Nå er den endelig her.